torek, 27. september 2011

Berto, zajec langobardski.

Tako je naslov nove pravljice Svetlane Makarovič, ki so jo danes predstavili na novinarski konferenci v Konzorciju. Ilustrirala jo je prijateljica, in meni najbolj ljuba ilustratorka, Mateja Jager. Njene natančne in žive ilustracije so me navdušile že v prejšnji Svetlanini knjigici, Čuk na palici. Zajčki, podgane, veverice, lisičke, opice... pa rožice... vse je tako živo, da bi jih kar pobožal. Ali pa jim šepnil na uho, naj pridejo kaj na obisk. Na skodelico čaja in piškot. In klepet.










Zajec Berto je eden tistih, ki se morajo zaradi pomanjkanja hrane podati na dolgo pot s severa Nemčije proti jugu, kjer je toplo in se cedita med in mleko. Na svoji poti sreča številne predstavnike ostalih germanskih plemen, Mongole in celo grofa Drakulo preden pride na ozemlje današnje Slovenije. Tu se prave dogodivščine šele začnejo in nas peljejo v podzemni svet Krasa, k ponosni mišji družini, negostoljubnima zakoncema Jazbinšek ... Na koncu Berto, dolgobradi zajec, sreča svojo Marjutko na pobočju Nanosa, kjer se dokončno ustali in zre v sončni zahod proti morju.





Svetlana Makarovič prepleta zgodovinska dejstva o preseljevanju Langobardov v 6. stoletju s smešenjem človeških napak, predvsem pa sporoča bralcem vseh generacij, da nas le trud in vztrajnost pripeljeta do velike sreče.

Knjigo je izdala založba ArseM in je prijazna za čisto vsaki žep. Cena je 5 eur.

2 komentarja: